Categoriearchief: brug

diorama deel 7: de bouw van een gebogen brug

De bouw van een brug is altijd een lastig stukje werk. Ik vind het wel leuk om te doen, vooral als het een vreemde vorm heeft.

In het geval van het diorama, moet ik een gebogen brug gaan maken. Deze gebogen brug wil ik maken van hout . Ik ben al aan de voorbereidingen begonnen

De brug komt in een bocht te liggen, wat inhoudt dat hij gebogen moet zijn. Nu is dit niet echt het probleem om te doen, maar het moet wel gebeuren.

In de hierna volgende berichten ga ik vertellen hoe ik een gebogen brug ga maken.

Deze berichten worden in het menu bovenaan geplaatst

Vastmaken rails en andere dingen

Vastmaken rails en andere dingen moet ook gebeuren

Vandaag de baan aan het opruimen geweest en het baanplan eens nagekeken. De rails namelijk die op niveau 0 lagen waren nog niet vast gemaakt. Dit had het nadeel dat de afgelopen zomer rails los zijn geraakt en het dus een rommeltje was geworden. Lees verder Vastmaken rails en andere dingen

Brug maken voor een treinbaan, hoe doe je dat? Deel 1

Een brug maken voor een treinbaan, hoe doe je dat?

Een brug maken voor een treinbaan is niet iets wat je zo in een avondje even doet. Vooral niet als deze er netjes uit moet zien.

Dit is een serie van verschillende berichten die worden geplaatst op deze website. Dit is deel 1 van deze serie.

Lees verder Brug maken voor een treinbaan, hoe doe je dat? Deel 1

Aanpassingen bochtbrug / nieuwbouw

Vandaag heb ik de baan weer redelijk in gereedheid gebracht. Er moet nog veel gebeuren.
Nu ik de hele zomer er naar heb kunnen kijken en analyseren, ben ik tot minimaal 1 conclusie gekomen: namelijk, de houten brug (boogbrug) past niet in het geheel en moet opnieuw worden gemaakt. De kromming is niet juist zodat de trein er naast kan vallen. Niet echt de bedoeling dus.

Maar ik moest dus eerst even de juiste boog maken.

 

Boogbrug met nieuwe vorm er naast
Boogbrug met nieuwe vorm er naast

Ik heb het spoor uitgezet en hieronder een stuk karton gemaakt. Hier heb ik de maat op over genomen voor de brug. De brug is hier nog niet mee klaar, maar het eerste deel wordt op deze manier gemaakt.

Vervanging bocht-brug

Zo, de kogel is door de kerk..

In de afgelopen periode is er veel gebeurt op de treinbaan wat betreft de bruggen, maar er stond bij de nieuwe berg iets toch erg in de weg qua zicht. Het oog wil ook wat hè. Ik vond het een brug die te veel de aandacht weg trok van de rest van het modelspoor.

Lees verder Vervanging bocht-brug

Bruggen, bruggen en nog eens bruggen

De afgelopen periode op de treinbaan bestaat voor het grootste gedeelte uit bruggen. Het bouwen van overspanningen en bruggen is nodig om over een hobbelige berg heen te komen.

Lees verder Bruggen, bruggen en nog eens bruggen

Andere c.q. nieuwe brug in ontwikkeling

image
Gisteravond was een vriend van mij op bezoek die ik de brug liet zien. We hebben er een tijdje over gediscussieerd en zijn toen tot de conclusie gekomen dat deze brug niet helemaal in het landschap paste.

Na enig overleg zijn we begonnen aan een nieuwe brug. Zie ook bijgeleverde foto.
Verdere details volgen later

Nieuwe video en documentatie van de bouw van de brug

Zoals jullie hebben gelezen in het vorige bericht, is er een nieuwe brug gemaakt. Deze is nog niet helemaal gereed, maar ondertussen is er wel een video gemaakt en een pdf bestand waarin wordt uitgelegd aan de hand van foto’s hoe je zo’n brug zou kunnen bouwen.

De video kun je hieronder bekijken

httpv://youtu.be/YMPUbL7fU1I.

 

Het pdf bestand kun je hier downloaden