Zeeschuim kweken

Ik wil eens met zeeschuim aan het werk. Zeeschuim kost veel geld, en dat is voor mij een reden om het zelf te gaan kweken.

Lees hiervoor het onderstaande bericht.

Een citaat van Anita Decor

Zeeschuim.

Zeeschuim is een natuur produkt. Door de natuurlijke structuur is het uitermate geschikt voor het maken van loofbomen. Takjes zeeschuim zijn direct ook te gebruiken voor kleinere struikachtige bomen. Door het zeeschuim op takken te lijmen ontstaan grotere bomen.

De stammen voor de bomen kunnen van verschiillende materialen gemaakt worden, zoals takken, plastic of koperdraad. De door u gemaakte stammen kunt u met schorspasta te behandelen voor een nog realistischer effect. Nadat u het zeeschuim heeft aangebracht moet u de bomen met vlokken bestrooien. Wij raden u aan AD 74 of AD 75 te gebruiken.

Voor het verlijmen van zeeschuim is het noodzakelijk dat u een lijm gebruikt die flexibel blijft, omdat anders bij aanraking het zeeschuim zal breken. Flexibel blijvende lijmen zijn onder meer Anita Decor Flexlijm en spuitlijm van Bison. deze laatste is in de hobbywinkel verkrijgbaar. (ook de Action levert spuitlijm)

Tip: Als u zeeschuim op stammen lijmt, gebruik dan niet te veel, omdat de boom anders na bestrooien te dicht wordt. Hier geldt: “less is more”.

 

Zoals te zien is, wordt dit veel voor bomen gebruikt. Het groeit vanzelf (okee het heeft wel wat verzorging nodig natuurlijk, maar toch) en aan het einde heb je mooie stukken boom 🙂

Dit is niet mijn schuur of zo, maar een foto die ik van internet heb geplukt voor de duidelijkheid.

 

Hieronder een citaat van een forum om deze plantjes te kweken.

 

In de vollegrond zaaien omstreeks eind april, begin tot half mei. Zonnig, maar bodem vochtig houden. De grond losmaken en bovenlaag vermengen met compost, zaaigrond, turf. Geen mest, geen kunstmest.

Het zaad is zeer fijn, meng het met een handvol droog fijn zand. Probeer het in een paar porties te verdelen, om ze binnen een paar weken na elkaar te zaaien.

Zaai zeer dun, breedwerpig in de losgemaakte grond, druk het aan met hark oid. Leg de eerste 10 dagen vochtige (jute zakken) lappen over het ingezaaide, en hou dit zorgvuldig vochtig. Dit bevordert het kiemen. Bescherm de eerste tijd ook de plantjes tegen de felle zon.

Als de plantjes opgekomen zijn, moet je ze uitdunnen. Dit is noodzakelijk. Doe je dit niet, dan krijg je allemaal dunne sprieten, die te armetierig zijn om te kunnen gebruiken. Dus iedere plant moet minstens 15 cm bij de volgende plant vandaan staan. Laat een sterk plantje staan en haal daaromheen alle andere plantjes binnen een straal van plm 15 cm eruit. Dat is uitdunnen.

Je kunt proberen de plantjes, die je weghaalt om uit te dunnen, te verspenen, dus met zoveel mogelijk wortelkluit overplanten naar een – bij voorkeur – kweekbakje, dat je kunt afsluiten en in de schaduw plaatsen. Zijn ze een paar cm gegroeid in die bak, dan kun je ze in de vollegrond planten.

Je kunt ook binnen in een bak zaaien, maar binnen krijgen de plantjes te weinig licht, staan ze meestal veel en veel te dicht op elkaar, dus in de strijd om het licht verliezen ze allemaal. Het kan wel, maar dan weer verspenen als de plantjes enkele cm groot zijn.

Dan kun je verder nog voorzorgen nemen tegen te felle zon, harde wind en slagregens. Mijn tuinbedden zijn 1.20 breed, zodat ik er altijd van beide kanten bij kan. Ik heb in de breedte wat bogen geplaatst, waarover ik een stuk landbouw (groei doek) kan leggen en met wat wasknijpers vastmaken.

Tevens kun je alvast zorgen dat je plantstokjes krijgt. Eerst lukt het nog met satĂ©prikkers, later zul je (hopelijk) de echte groene dikkere, langere plantstokjes nodig hebben… De stammetjes kunnen het eigen gewicht maar amper dragen, en daardoor zakken ze vaak naar opzij en dan weer omhoog. Dit voorkom je door er op tijd een plantstokje bij te zetten, tegen de stam aan. Met een tuinbinddraadje vastzetten. Nu krijg je mooie rechte stammen.

Slakken?! Deze zijn gek op de malse jonge blaadjes van zeeschuim. Ik gebruik heel gemene slakkenkorrels, die ook nog een anti-schimmelwerking hebben op de plantwortels, en begin al op tijd te strooien. Vorig jaar maakte ik het mee dat een bed vol zaailingen een volgende dag bijna kaalgevreten was. Dus als je een vriendelijker maniertje weet om ze er bij weg te houden, ga je gang, maar het is wel het Ă©en of het ander.

Dus ik ben erg benieuwd wat het gaat worden. Ik heb geen groene vingers, maar wie weet gaat het toch lukken :D\

Geef een reactie