Berg maken

 

Zo… Na een tijdje aangezien te hebben… heb ik weer eens besloten om een nieuwe berg te maken. Deze keer van piepschuim…Om te beginnen heb ik me ingelezen op forums en heb ik gezien dat er bij conrad een piepschuim snijder te koop is.

Afbeelding

Maar gezien ik nogal eigenwijs ben en het zelf wil maken, vond ik € 40,- toch wel te hoog. Dus ik ben naar de action gegaan en heb daar een haarföhn gehaald. De goedkoopste die er was.

In een föhn namelijk zit een weerstandsdraad. Deze weerstandsdraad wordt warm. Dit is nodig om het natte haar te drogen, maar aangezien we op de treinbaan niet veel nat haar zullen tegenkomen….. Heb ik de föhn maar gesloopt.

Nadat ik de behuizing had verwijderd en weg geknikkerd, kwam ik de weerstandsdraad tegen.. Netjes opgewikkelt op een framepje. Altijd handig natuurlijk. Dit zat nog wel aan het ventilatorretje vast, maar een kniptang biedt uitkomst 🙂

Hierna heb ik roerstokjes genomen (je weet wel die van de verf, van de bekende bouwmarkt met de hamer 🙂 )

Okee, tot zover de boel verzameld, nu nog een trafo… Ik had nog een oude trafo liggen van 13,8V 3-5 Amp. Deze wilde ik hiervoor gaan gebruiken.

Om een lang verhaal kort te maken heb ik als volgt gehandeld… Samen met een vriend van me (Hiervoor hartelijk dank…. 🙂 )

De groene delen zijn de roerstokjes

De rode draad is de aanvoer vanaf de trafo en de blauwe is de retour draad.

Allereerst had ik te weinig weerstandsdraad genomen… Slecht idee.. Het leek voor 3 seconden wel een gloeilamp.. En aangezien die slecht zijn voor het milieu is deze ook doorgebrand… Dat werd roodgloeiend… :), maar nadat we de draad wat langer hadden gemaakt, bleef de draad heel. Hij werd wel warm, maar niet gloeiend.

Doordat de draad warm wordt, glijdt hij soepel door het piepschuim heen. Dit is ideaal om piepschuim op maat te  maken. Anders geeft dat zo’n bolletjesbende.. Daar wordt niemand vrolijk van geloof ik.

Er wordt een gladde snede gemaakt. Hoewel ik weer een fohn had gekocht met daarin gebogen / geknikt weerstandsdraad. Dit moest dus eerst glad worden gemaakt.

Er is veel weerstandsdraad verloren gegaan, maar aangezien de föhn iets van €5,- heeft gekost en er volgens mij wel 20 mtr draad in de föhn zit, is dit een spotkoopje geweest en was het verloren gegane draad geen ramp 🙂

 

 

 

Snijden gebeurt dus met de weerstandsdraad…

Nadat ik de stukken zo ongeveer een beetje op maat heb gemaakt, ben ik begonnen om deze in de uiteindelijke vorm op elkaar te lijmen. Dit heb ik gedaan met boekbinderslijm. Hier zit geen oplosmiddel in dus wordt het piepschuim ook niet aangevreten. Het kan ook met andere lijmen, maar let er op dat er geen oplosmiddelen in de lijm aanwezig zijn, anders krijg je van die leuke gaten 🙂

Na ongeveer 3 dagen wachten.. Ja hoe hou je het vol he… Weekend druk enz., ben ik begonnen met de berg te bewerken. Eerst met de piepschuim snijder.. Dit was niet echt een succes.. Dit omdat ik in kleinere delen er niet bij kon. Misschien nog voor een volgend ontwerp 😉

Hierna het piepschuim (wat één blok was geworden na de droogtijd) te lijf gegaan met een bijtel en een plamuurmes… De ruwe vorm kwam erin… Maar net goed genoeg naar mijn mening…

Het werd me allemaal een beetje te grof.. De bolletjes kwamen goed zichtbaar te zitten. Dit vond ik niet echt geslaagd. Maar ooit eens in het verleden heb ik mij een multitool gekocht (niet van het bekende merk dremel, maar van Bosch). Hier heb ik in de tijd nog veel slijpsteentjes e.d. bij gekocht en ik wilde het hier eens mee proberen.

http://www.toolsxl.nl/images/Merken/Dremel_TB/Medium/2615093232.jpg

Dit slijpsteentje in de dremel gedaan.. En ja hoor, het werkte… Hij sleep het mooi van het piepschuim.. Alleen niet goed genoeg naar mijn zin….  Dus gezocht naar wat anders en ik kwam een staalborsteltje tegen. Deze erin geplaatst en werken als een trein… Nu kan ik dus echt een mooie berg gaan maken :0

 

 

Nog even wat foto’s van de berg

 

Geef een reactie