imag0052

Helix, spiraal

Vandaag is het de eerste dag na kerst.

Ik ben begonnen proef ondervinderlijk te kijken hoe het met een spiraal werkt.

Waarschijnlijk wordt het hele plan wat ik had met de berg weer op de kop gesmeten en wordt er een berg met een spiraal erin gemaakt.

wat ik in gedachten heb is een beetje op de volgende manier

 

 

Zoals te zien is, is het spoor roze en de berg is grijs getekend. Dit houdt in dat ik dus weer een nieuwe berg zal moeten gaan maken en dus zal er ook weer veel veranderen. Maar daarom is het bouwen van een modelspoor ook leuk

Om te beginnen met de helix ben ik begonnen met een cirkel te maken op ruitjespapier. Over dit ruitjes papier beschik ik in ruime mate. Het voordeel hiervan is, dat het allemaal hokjes van 2 cm heeft.

   

Op dit ruitjespapier heb ik het middelpunt bepaald en daarna een boogstraal van 25 cm genomen. Dit kan niet anders, omdat ik maximaal 50 – 55 cm kan hebben als diameter.

Mocht je willen weten wat er wordt bedoelt met straal, radius en diameter, bekijk dan even het onderstaande voorbeeld

 

Ik heb hiervoor eerst twee stukken van de rol afgesneden, en deze aan elkaar geplakt zodat ik in ieder geval de juiste maat kon maken voor de cirkel. Hierna heb ik van karton een mal gemaakt van 50 cm, waarna ik het middelpunt van deze mal heb bepaald en dit middelpunt heb uitgesneden zodat ik deze precies in het middelpunt van de cirkel kon plaatsen.

Doordat ik steeds het midden van de mal op het middelpunt van de cirkel plaatste, kon ik een goede cirkel tekenen

De rand waar de helix moet komen is niet al te groot, maar ik wil hem hier toch voor gaan gebruiken. De treinen hoeven hier ook niet met een rotgang doorheen te blazen. Dit wordt in de toekomst allemaal geregeld door de computer, die gaat bepalen dat als een trein deze helix in komt, de trein dan trager moet gaan rijden, om niet uit het spoor te vliegen.

In de vreemde hoek moet de helix gaan komen. De foto hieronder toont de onderbouw met op de juiste plaats de cirkel van de helix.

Nadat ik de cirkel had bepaald, heb ik geprobeerd om met flex-rails deze cirkel te maken, wat goed lukte. Hierna ben ik verder gegaan met het maken van de helix.

Op internet ben ik aan het zoeken gegaan en heb daar een berekening van een helix gevonden. Hierin staat precies hoe de helix moet worden berekend, wat voor stukken je nodig hebt. De Excel sheet kun je hier downloaden (hij is wel in het Duits). Helaas kreeg ik hem voor het N-spoor niet goede aan de praat, maar voor H0 werkt hij goed.

In deze Excel sheet staat ook dat je voor de helix hoeken moet gebruiken van 60 graden om hiermee een perfecte cirkel te maken.

Hier heb ik een malletje van karton van gemaakt om langs te kunnen snijden

Doordat ik deze mal had, was het mogelijk om te bepalen wat ik voor maten nodig had voor de platen die moeten worden gebruikt

Zoals te zien is, wordt er gebruik gemaakt van 5 stukken die gelijk zijn aan elkaar om deze ronding te maken.

Per ronding heb je 10 stukken plaat nodig. Dit komt doordat je stukken op elkaar gaat plakken

Het eerste deel heb ik getekend met potlood, waarna ik de overlappende delen met roze en groen heb aangegeven. Hierdoor heb je 10 stukken nodig.

Nadat ik deze stukken op elkaar had gelijmd, heb ik deze door middel van klemmetjes op elkaar geklemd. Ik merkte dat het karton waar ik gebruik van maak was los begon te laten. Laat het gelijmde gedeelte goed drogen, afhankelijk van de lijm die je gebruikt. Ik raad je aan geen secondenlijm te gebruiken, omdat dit te snel en te oppervlakkig droogt.

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=ZlOonsbtZEE

 

 

Tot zover het eerste verhaal van mijn helix. Misschien dat er morgen weer wat meer op komt, maar voor nu is het materiaal op en morgen heb ik weer nieuwe voorraad karton 

 

… to be continued…

 

 

Geef een reactie