Steunmuur en tunnelportaal

happy newyear 2014

Allemaal een gelukkig en fijn 2014.

happy newyear, gelukkig nieuwjaar,

 

We hopen dat we veel met onze hobby bezig kunnen zijn. Afgelopen dagen ben ik druk bezig geweest met de baan.

De berg is verhoogd, er zijn muren geplaatst en tunnel ingangen zijn geplaatst en de bomen zijn gekleid. Al met al veel gedaan dus.

De berg verhoogt

De berg is verhoogt, omdat de treinen er niet fatsoenlijk onder door konden. Ze liepen vast zodat er wat moest worden gedaan. Als eerste heb ik de laag die er op zat deels weg gehaald met de dremel. Ideale tool hiervoor.

Hierna heb ik weer een laag kippengaas over de berg aangebracht, waarna ik met verdunde boekbinderlijm (33% lijm en 66% water) stroken er bovenop heb geplakt. Hierdoor heb ik weer de hard-shell verkregen. Boven op deze shell heb ik weer tegellijm aangebracht.. Alleen het was op den duur op. Dus moest ik op zoek naar een nieuwe emmer. Ik ben naar de praxis gereden, maar daar was het veel te duur. Een emmer met dezelfde inhoud die ik had koste daar 1 keer zo veel. Dat was dus niet de bedoeling. Dus maar even verder kijken en ik kwam de beruchte rotband weer tegen. Een zak van 10kg koste ongeveer 9 euro. Daar is wat mee te doen, dus deze maar mee genomen.

Het Rotband was makkelijk te verwerken. Een laagje water in een klein emmertje waar vroeger een toetje in heeft gezeten en hier maar rotband bij voegen tot je een pasta achtige substantie hebt verkregen. Nu heb ik in het verleden een setje schildersmessen gekocht. Deze messen gebruik ik om de pasta achtige rotband aan te brengen op de berg. Dit gaat lekker makkelijk, en het is goed in detail aan te brengen.

schildersmessen voor het aansmeren van de berg
schildersmessen voor het aansmeren van de berg

Ik heb nu al weer een laag of 3 aangebracht. Dit om zo een fatsoenlijke bodem te maken om de boompjes in te plaatsen. De boompjes wil ik monteren op de berg door een gaatje te boren en hier een druppie lijm in te laten lopen, waarna ik de boom in het gat zet. Hierdoor zal hij goed vast gaan zitten.

 

De geplaatste muren

De tunnel ingangen stonden zomaar in het landschap zonder steunmuren. Dit is erg onnatuurlijk en daarom heb ik besloten om muurtjes te maken, Deze muren zijn gemaakt van klei (dry&Do van de action), zoals beschreven in het bericht over muren en kleiplaten maken.

De kleiplaten worden nadat ze zijn ‘uitgestoken’ op maat gesneden, waarna ze op karton worden geplakt. Ik gebruik hiervoor boekbinders karton, maar volgens mij wil het ook met karton van bijvoorbeeld schoenendozen. Zolang de klei maar stevigheid heeft. Anders zakt het tijdens het drogen in elkaar en krijg je een frommelige muur.

twee van de drie tunnelportalen in de berg met muurtjes
twee van de drie tunnelportalen in de berg met muurtjes
Een tunnel met losse stukken muur er nog naast
Een tunnel met losse stukken muur er nog naast

De stukken muur staan hier nog los en moeten nog worden gemonteerd. Maar deze zijn ook pas vandaag gemaakt en staan nog te drogen.

detail foto van het nieuwe muurtje
detail foto van het nieuwe muurtje

Zoals te zien is, bestaat deze muur uit twee verschillende stukken

Een stenen muurtje wat op zich al gereed is
Een stenen muurtje wat op zich al gereed is

 

Even nog het muurtje met een trein er voor
Even nog het muurtje met een trein er voor

 

De bomen zijn gekleid

De stammen van de bomen zagen er niet echt uit. Je ziet echt het opgedraaide bloemistendraad

De onbehandelde stam van de boom
De onbehandelde stam van de boom

Zoals te zien is, ziet de stam er niet uit. Gedraaid draad is niet echt een boomstam.

 

De behandelde stam van de boom
De behandelde stam van de boom

Hier is de behandelde stam te zien. De stam is behandeld, maar de kleur is nog niet naar mijn zin. Het is me te grijs. Dus waarschijnlijk moet ik dit nog gaan spuiten en of schilderen. Het gedraaide draad is niet meer te zien, dat is wel weer een pluspunt. Hierdoor ziet de stam er een stuk natuurlijker uit.

Het mengsel dat wordt gebruikt voor de stam te verdikken, is een mengsel van de volgende producten

  • een stuk do&dry klei van de action
  • Een laag water
  • rotband
  • Verf, een donkere kleur  omdat het licht opdroogd. zie de foto
  • geduld 🙂

leg in het water de klei en prik dit kapot. Laat het een dag staan en prik het daarna weer kapot. Herhaal het prikken verschillende dagen en meng het ondertussen ook nog. Bij mij had het 3 dagen nodig om de klei op te lossen in het water.

Nadat alle klei is opgelost in het water voeg de verf toe. Niet te weinig, omdat er anders te weinig dekking is. Meng het goed door zodat het een consistent geheel wordt. Als dit allemaal is gedaan, meng er dan een paar schepjes rotband doorheen zodat het een nog steviger geheel wordt. Het moet wel redelijk vloeibaar blijven. Je doopt namelijk de stam in dit goedje, haalt hem eruit en dan moet er al een laag op zitten.

Laat deze laag drogen en doop de stam dan nog een keer in het goedje. Dit kun je afhankelijk van hoeveel er per keer op de stam komt een x aantal keren doen tot je tevreden bent.

 

Geef een reactie